2017. november 16., csütörtök

Cukormentes cukorka és társai

Képzavarnak tűnhet, pedig több annál. A rádióban hallottam tegnap egy döbbenetes tényt, bár csorog ez a csapból régóta, mégis a számok bűvereje hat igazán: az elmúlt húsz évben megháromszorozódott a gyermekek körében a cukorbetegség. Kikiáltjuk népbetegségnek, mintha egyúttal elismernénk: jah kérem ez ellen nincs mit tenni, úgyis jön, ha akar... Egész biztos ez??? Persze, hogy nem.

Nagy publicitást kapott az egészséges iskolai büfék projektje, bár ez csak egy fecske, s az eredményt is nehéz mérni. A kereskedelmi kínálat ontja a cukrozott üdítőket, ha cukormentes, az is gyanús... lecserélték még rosszabbra - cukor helyett aszpartamra. Mint mindig, tisztelet a kivételnek.

Így az Advent előtti napokban talán szentségtörésnek számít az édességek ellen szót emelni, hisz hová teszi a Mikulás a zsákszámnyi édességét vagy mi lesz a karácsonyfákról nélkülözhetetlen - a boltok polcain roskadozó - tonnányi szaloncukorka hegyekkel? Kopik-kopik a polcokról, bár évek óta az ünnepek utáni akciózások egyik alanya. Sajnos nem lettünk egészségtudatosabbak,a kínálat bővül mennyiségben és azért lássuk meg a jót is, csekély mértékben minőségben is. És ez még csak az édességek köre, annak is csak egy szűk szegmense. Az okok ennél persze szerteágazóbbak, bár tény: a cukormennyiség sem elhanyagolható.

Nem én lennék, ha nem adnék egy jó tippet a kínálatunkból, mi mindenre gondol egy egészségtudatos cég. Hát persze, hogy mi is tudunk a gyermeki csizmába dugni valami finomságot, ami bio, de attól még finom!


Azontúl, hogy megadja az édes érzés adta örömszerzést, a Krauter márka megörvendeztetett bennünket a bio echinacea és bio zsálya cukorkával, amiben nemcsak hagyományos cukor nincs, de a színezék is természetes, például cékla. Mindkettő enyhülést hozhat torokfájás, meghűlés esetén. A finomítatlan öko barna cukrot valószínűleg már be sem kell mutatnom.


És itt még nincs vége, hisz három ízben csemegézhetünk a müzli szeletekből. Kiadós reggeli és uzsonnaként is, becsusszanthatjuk gyermekünk táskájába, nem fog haragudni ránk. Csokis, juharszirupos és gyümölcsös változata energiát biztosít, illetve vitaminokból sincs hiány, egészen pontosan 8 félét tartalmaz, míg vasból a napi szükséglet 17 %-át, a kalciuménak a 20 %-át adja. 
Csak egy jó tanács: elegendőt szerezzünk be, mert gyermekünk hiányolni fogja!

Nem vagyok álszent, nem állítom, hogy ezzel lefedem a szükségleteket, de kezdetnek megteszi, bár néha jó bűnözni, meg is teszem, de csak a mértékletesség jegyében...

Ha kedvet kaptál kipróbálni a fenti nyalánkságokat, korlát nélkül megteheted itt:


S ha tudnád, még mi mindent találsz itt? Ez a meglepi, ha már a Mikulást emlegettük.




Nincsenek megjegyzések:

Noni, aloe, ganoderma és a többiek ....

 Ki ne hallott volna ezen összetevőkről és csodálatos hatásaikról. Sokszor cégek alakulnak egy-egy különleges hatású összetevőre és e köré f...