2007. november 8., csütörtök

"Egészséges" receptek az ünnepre

Kerek, gömbölyded, illatos termés, ízletes, egészséges, vagy százféle ételt lehet készíteni belőle. A kivájt tökhéjból pedig nemcsak töklámpást, hanem hangulatos tökgyertyát is készíthetünk, így romantikus tökvilágnál költhetjük el tökvacsoránk.

A sütőtök világszerte széles körben elterjedt eledel. Jó forrása a béta-karotinnak, az A-vitamin előanyagának. Kiemelkedően fontos szerepet tölt be a vegetáriánusok étrendjében, akik nem fogyasztanak A-vitamint tartalmazó állati eredetű termékeket. A béta-karotin antioxidáns hatása révén véd a szabad gyökök káros, esetleg rákkeltő hatásával szemben. A sütőtök egy másik antioxidánsnak, az E-vitaminnak is megfelelő forrása.
Mivel a sütőtök könnyen emészthető, és ritkán okoz allergiát, csecsemők számára a tej mellett kiegészítő táplálékként ajánlható. Magját se dobjuk ki, mert kitűnő vas- és foszfor-, valamint értékes kálium-, magnézium- és cinkforrás.

A természetgyógyászatban a tökmagot a férgek ellenszereként tartják számon, a ricinusolajéhoz hasonló hashajtó hatása miatt. Felhasználják a prosztatával és a vizeletürítéssel kapcsolatos panaszok orvoslására is.
A spárgatöktől (a tökfőzelék alapanyagától) ne várjunk túl sok tápértéket: 95%-a víz, s rostot, vitamint és egyéb tápanyagot csak keveset tartalmaz. Fogyókúra esetén azonban jól jöhet, hiszen a világoszöld terméshús 10 dkg-ja még 10 kcal energiát sem tartalmaz.


Hideg kapros tökleves
Hozzávalók:
5 dkg hagyma, 1 szál zellerzöld,
1 sárgarépa, 5 dkg vaj,
2 darab 40 dkg-os tök (a magja nélkül),
1 burgonya,
1,5 l erőleves (kockából is lehet),
4 szál kapor, 2,5 dl tejszín, só, bors.
Elkészítése:
A felaprított hagymát, zellert és sárgarépát megpároljuk a vajon, a meghámozott tököt és burgonyát kis kockákra vágjuk. Mindent a levesbe rakunk, és addig főzzük, míg megpuhul. Leszűrjük, a zöldségeket a levesbe paszírozzuk, majd hozzáadjuk a kaprot és a tejszínt. Sóval, borssal ízesítjük, hidegen tálaljuk.


Tökkrémleves
Hozzávalók:
800 g gyalult tök, 1 kanál vaj,
1 apróra vágott vöröshagyma,
1/2 kiskanál vegeta,
5 dl kockából főzött zöldségleves,
150 g kockára vágott burgonya,
1 dl tejföl, őrölt pirospaprika,
egy kis csokor metélőhagyma.
Elkészítése:
A hagymát a vegetával a vajon megpirítjuk, hozzáadjuk a tököt, s mérsékelt tűzön 20-30 percig pároljuk. Hagyjuk egy kicsit elhűlni, majd a tejföllel és a pirospaprikával együtt turmixoljuk. Egy kiskanál tejföllel és apróra vágott metélőhagymával tálaljuk.


Pikáns báránysült
Hozzávalók:
500 g kicsontozott báránycomb,
olívaolaj,
2 apróra vágott vöröshagyma,
700 g 1,5 cm-es
kockákra vágott tök,
300 g meghámozott,
kockákra vágott burgonya,
1,5 dl erőleves, 1 ág rozmaring,
2 hámozatlan narancs vékony
szeletekre vágva.
Pác:
1 kiskanál mustár,
1 kiskanál vegeta,
1 gerezd reszelt fokhagyma,
1-2 kiskanál szójaszósz.
Az alapanyagokból kikeverjük a pácot, s belehelyezzük a hússzeleteket. Lefedve 1 órára hűtőszekrénybe tesszük, majd egyenként aranysárgára sütjük. A hagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a tököt, a burgonyát, és egy kis ideig pároljuk. Beleteszszük a rozmaringot és a narancsszeleteket, lefedjük, s még 20 percig mérsékelt tűzön pároljuk. Hozzáadjuk a bárányszeleteket, s ezekkel együtt további 5 percig pároljuk. Rozmaringággal és naranccsal díszítjük, főtt rizzsel vagy sült burgonyával tálaljuk


Indián sütőtökfelfújt
Hozzávalók:
300-300 g kockákra vágott sütőtök és cukkini,
3 szelet száraz fehérkenyér morzsája,
1 cikk zúzott fokhagyma, só,
1 teáskanál őrölt csili,
2 evőkanál mogyoróvaj,
150 g reszelt sajt.
Amerikai mogyorómártás:
6 evőkanál mogyoróvaj,
1/2 liter tejszín, só.
Elkészítése:
A tököt, a cukkinit a kenyérmorzsával és a fűszerekkel összekeverjük. A felfújtformát a mogyoróvaj egy részével kikenjük, rétegezve beletesszük a zöldségeket, a maradék mogyoróvajat rámorzsoljuk a tetejére, és sajttal megszórjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.
Mártást készítünk hozzá: a mogyoróvajat a tejszínben felfőzzük, ízlés szerint sózzuk.

Tökfelfújt
Hozzávalók 6 személyre:
1,4 kg sütőtök, 3/4 l tej,
100 g kristálycukor,
150 g kókuszreszelék, 6 tojás,
15 g vaj.
Elkészítése:
A tököt megtisztítjuk és legyaluljuk. Egy tálban a tojást a cukorral és a tejjel habosra keverjük. A legyalult tököt egy nagyobb serpenyőben mindenféle zsiradék nélkül addig forgatjuk, míg elpárolog belőle az összes nedvesség. Akkor hozzáadjuk a kikevert tojást, és a masszát egy kikent formába öntjük. 210 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük. A kihűlt felfújtat tálalás előtt megszórjuk kókuszreszelékkel.

Lapcsánka - kapros tökpuffancs
Hozzávalók:
60 dkg tök, 10 dkg reszelt sajt,
1 dl tejföl, 1 dkg élesztő, 2 tojás,
kapor, liszt, só.
Elkészítése:
A reszelt tököt besózzuk, enyhén kinyomkodjuk. Elkeverjük a felvert tojással, a reszelt sajttal, a szétmorzsolt élesztővel, és megsózzuk. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy galuskatésztát kapjunk. Legalább fél órát pihentetjük, majd forró olajba szaggatva kisütjük. Párolt rizzsel vagy bármilyen mártással kínáljuk.

Frissen sült tökgyümölcs
Hozzávalók:
400 g kockákra vágott tök,
1 kis üveg őszibarack- vagy
szilvabefőtt leve nélkül
(ha friss a gyümölcs,
forrázzuk le, és húzzuk le a héját),
150 g barna cukor,
1/2 teáskanál só, 1 teáskanál fahéj,
2 evőkanál fenyőmag.
Elkészítése:
Készítsünk elő egy magas szélű tepsit, vagy alufóliából magasítsuk meg a szélét. A gyümölcsöket helyezzük el a tepsi alján. A többi hozzávalót szórjuk rá, és alufóliával letakarva 35 percig előmelegített sütőben 200 fokon süssük.
Forrás: http://www.eletforma.hu/?r=7470&p=2

Nincsenek megjegyzések:

Noni, aloe, ganoderma és a többiek ....

 Ki ne hallott volna ezen összetevőkről és csodálatos hatásaikról. Sokszor cégek alakulnak egy-egy különleges hatású összetevőre és e köré f...