2008. október 17., péntek

Kisgyerekes Szülők figyelem !


Az alábbi anyagot figyelemfelhívásnak szánom. Ugyan a téma nem vitamin, sőt(!), de nagyon fontos az egészségmegőrzés érdekében. Ha gyerekekről van szó, akkor nálam minden háttérbe szorul.
Elképesztően életveszélyes lehet a Paracetamol !
Szendi Gábor http://www.tenyek-tevhitek.hu/

De legalább ne szedj belőle túl sokat! Cikkünkből kiderül, mikor válhat életveszélyessé a paracetamol teljesen szokványos használat során is!
Mi lenne, ha egy étrend-kiegészítő vagy vitamin bizonyítottan májkárosodást, májleállást és halált okozna? Nyilván azonnal betiltanák. És mi lenne, ha egy nagy nyereséget hozó gyógyszer okozná ezt a sok megbetegedést és halált? Ne lepődjünk meg: nem történik semmi.Az alábbiakban Jay S. Cohen: A paracetamol kevéssé ismert veszélyei című cikkét ismertetjük, amely a LifeExtension magazin 2007. decemberi számában jelent meg.
Mi lenne, ha ez a bizonyítottan májkárosodást, májleállást és halált okozó étrend-kiegészítő vagy vitamin évente 100 ezer hívást generálna a mérgezési központokba, 56 ezer sürgősségi ellátás lenne belőle, 26 ezren kórházba kerülnének és legalább 450-en meg is halnának? (Elméletileg a magyar arányokat úgy kapjuk meg, ha minden számot 30-cal elosztunk.) A választ tudjuk: a szert azonnal betiltanák. De mi lenne, ha egy nagy nyereséget hozó gyógyszer okozná ezt a sok megbetegedést és halált? Senki nem lepődik meg, ha azt mondjuk: nem történik semmi.

Még a megengedett adagban is veszélyes lehet
Ebben a szemünket felnyitó cikkben dr. Jay Cohen megmutatja azt a halálos megtévesztést, amelynek áldozatai a csecsemők, gyermekek és felnőttek.
A legtöbb ember azt hiszi, hogy a vény nélkül kapható gyógyszerek biztonságosak, ha előírás szerint szedik. De még a megengedett adagban is az aszpirin fekélyt okozhat, az antihisztaminok (allergiaellenes szerek) álmosságot, a paracetamol készítmények pedig súlyos májkárosodást válthatnak ki.
Némelyik ilyen kockázatról olvashat a beteg a gyógyszer-tájékoztatóban. Pl. hogy napi egy-három alkoholos itallal nem jó paracetamol készítményeket együtt szedni. Az alkohollal együtt szedett paracetamol és a májkárosodás kapcsolatát már az 1980-as években ismerték. Ez a kutatási irány azonosított egy másik kockázati tényezőt is, az éhezést. Ez akkor fordul elő, amikor betegség, hasi fájdalmak, émelygés, hányás, étvágycsökkenés, alultápláltság, anorexia nervosa miatt csökken a táplálékfelvétel.
Vegyük annak a 25 éves svéd férfinak az esetét, akiről 1992-ben közöltek esettanulmányt. A férfinak Törökországban gyomorrontása lett. Másfél nappal hazaindulása előtt hányinger, hányás alakult ki nála. Mivel a repülés alatt is romlott az állapota, megérkezésekor kórházba szállították, ahol májleállást állapítottak meg nála, s s májátültetésre sorolták be. Bátyjától azt az információt kapták, hogy naponta háromszor 500-1000 mg paracetamolt vett be, két nap alatt összesen 5-6 grammot. Szerencsére a férfi állapota aztán javulni kezdett, és májátültetésre nem került sor.
Mit csinált rosszul a férfi, ami májkárosodáshoz vezetett? Semmit. A napi megengedett paracetamol adag 4 gramm, a férfi napi 2-3 grammot szedett csupán. Azért szedte a paracetamolt, hogy csökkentse gyomorontásából eredő gyomorfájdalmát. Követte az utasításokat és majdnem belehalt. Az esetet bemutató orvosok arra következtettek, hogy a paracetamol megengedett adagban is mérgező lehet a májra. S hozzátették: éhezéskor, gyomorbántalmakkor különösen veszélyes a szedése.
Az ilyen és hasonló esetek dacára máig nem áll figyelmeztetés erről a gyógyszereken.

Egy hatékony májméreg
Sok gyógyszer okozhat májkárosodást, májleállást és halált. Mégis a paracetamol a leghatékonyabb – évente 100 ezer, mérgezési osztályokra történő telefonhívást generál. Minden évben 56 ezer sürgősségi ellátás, 26 ezer kórházi ellátás és 450 halál köthető paracetamol szedéséhez. (Magyar statisztikák nem állnak rendelkezésre, de ismerve a magyar egészségügyet, ha lenne, sem lehetne hinni neki – Sz. G.) A paracetamol önmagában több májkárosodást idéz elő, mint a többi gyógyszer együttvéve. Bár a májkárosodások száma csekélynek tűnik azon milliókéhoz képest, akik gond nélkül szedik a paracetamol készítményeket, szakértők szerint még ez a „kevés” is túl sok. Dr. Wiliam Lee paracetamol szakértő írta: „Meg kell kérdezzük: a károsodások és halálesetek ilyen mértéke megengedhető egy szabadpiacú fájdalomcsökkentő esetében?”
Miért hat a paracetamol a májra? A paracetamol dózisfüggő mértékben májméreg. Még megengedett adag szedésekor is mérgező bomlástermék, az N-acetil-benzokinonimin (NAPQI) keletkezik. Igen keskeny határ van a terápiás és a mérgező dózis között! A megengedett terápiás dózis duplája pár nap alatt halálhoz vezethet! A paracetamol – akár akaratlagosan, akár véletlenül – túladagolva nagyon erősen mérgező szer. Az éhezés lecsökkenti a szervezet glutation készletét. Ez az anyag a paracetamol biztonságos lebontásához szükséges. A csökkent glutation-szint fokozza a mérgezés kockázatát. Ilyen esetben a mérgezés még a megengedett adag esetén is előállhat.
A túladagolásos esetek fele nem akaratlagos, vagyis a beteg nincs is tudatában annak, hogy a megengedettnél több paracetamolt szedett be.

Nincsenek megjegyzések:

Noni, aloe, ganoderma és a többiek ....

 Ki ne hallott volna ezen összetevőkről és csodálatos hatásaikról. Sokszor cégek alakulnak egy-egy különleges hatású összetevőre és e köré f...